Yüksek Lisans Yapmak İsteyenler İçin

Yüksek-LisansHer köşe başında üniversite olduğu günümüzde rakiplerinden bir adım önde olmak isteyen adaylar lisansüstü eğitim almak ve buna bağlı bir diploma hak etmek için uğraşırken bu yola düşmek isteyenler için lisansüstü eğitime on yılını vermiş birisi olarak altı küçük tavsiye:

  • Kaçmak için yüksek lisans yapmayın: Kaçış sebebinizi bilemem ama sonuç genelde aynı, kaçamıyorsunuz ve yüksek lisansınız genelde yarım kalıyor.
  • Tezli ve tezsiz yüksek lisans aynı akademik zorlukta değil: Biri gündüz biri gece; biri harçsız diğeri haraçlı; biri tezli biri tezsiz, ikisinin de aynı akademik zorlukta olmasını beklemek naiflik.
  • Teori ve Pratik: Akademik hayat ile iş hayatındaki bilgi ve tecrübe hiçbir zaman denk olmadığını biliyorsanız yüksek lisans seviyesindeki akademik hayat ile iş hayatı arasındaki farkın daha da açıldığını tahmin etmek zor değil. Bu sebeple kariyeriniz ile alakasız bir bölümde yüksek lisans yaparak bu farkı açmanın manası yok.
  • Yüksek lisans size iş hayatındaki tüm kapıları açmaz: Diploma enflasyonun olduğu iş hayatında yüksek lisans diplomanız sizi tek başına ne bir işe sokabilir ne de terfi sağlayabilir. Kariyer hedeflerinizi gerçekleştirebilmek ve günlük hayatınızda da mutlu olabilmek için ömür boyu öğrenmeyi içselleştirmelisiniz.
  • Yüksek lisansın temeli: Gözünüzle gördüğünüz en basit şey bile kafanızda bir soru işareti oluşturmuyor; neden, nasıl niçin vb. sorular sizi rahatsız etmiyorsa boşuna yüksek lisans yapmayın. Çünkü yüksek lisansın temelinde “araştırma” olduğuna inananlardanım, bağzıları(!) kopyala – yapıştır eğitim verse dahi.

 

Yorum bırakın